Symptomen Hartfalen

Wat zijn nu precies de symptomen van hartfalen?

Er zijn meerdere symptomen om hartfalen te analyseren. Hartfalen kan men herkennen aan een combinatie van verschillende symptomen. We bekijken de meeste voorkomende symptomen en hoe het tot stand komt.

 

Door de verminderde pompfunctie van het hart wordt er minder bloed naar de organen gepompt.
Doordat deze organen hierdoor minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen zullen deze niet optimaal functioneren.

Het zuurstoftekort heeft vaak tot gevolg dat je sneller vermoeid raakt en snel kortademig wordt bij geringe inspanning. Ook kun je je minder goed concentreren omdat de hersenen ook minder zuurstof krijgen.
Een ander gevolg van hartfalen is het vast houden van vocht in het lichaam.

Symptomen Hartfalen

Door hartfalen krijgen ook de nieren minder bloed en houden ze meer zout en water vast dan normaal. Dit heeft als gevolg dat je overdag minder vaak naar de WC moet, en ’s nachts juist heel vaak doordat het lichaam dit vocht ‘s nachts makkelijker kan afvoeren.

Andere plaatsen in het lichaam waar het vocht zich ophoopt zijn het longvaatbed (vocht achter de longen), de benen, buik en enkels wat voor een opgeblazen gevoel zorgt. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. In ernstige gevallen kan vocht achter de longen uit kan monden tot longoedeem waardoor je vooral bij platliggen heel erg kortademig wordt.
De voornaamste symptomen van hartfalen zijn dus: vermoeidheid, kortademigheid, benauwdheid, een opgeblazen gevoel, en een omgekeerd plasritme (overdag weinig en ’s nachts juist heel vaak).

Ook kun je last hebben van minder trek in eten terwijl je toch aankomt, koude handen en voeten en slecht slapen.

Bij hartfalen gaat het doorgaans om een combinatie van de bovenstaande klachten.

Het is dus verstandig om contact op te nemen met de huisarts mocht je meerdere klachten herkennen.
 
Het hart is de motor van het lichaam. Het werkt als een circulatiepomp. Het hart zorgt door zijn pompende functie ervoor, dat het bloed alle organen en weefsels bereikt. Op deze wijze krijgen ze de benodigde zuurstof en voedingstoffen, zodat het lichaam naar behoren kan functioneren. Maar wat gebeurt er als er ‘n kink in de kabel komt m.a.w. als het hart niet meer op volle toeren kan draaien en op halve kracht het bloed rondpompt. Dan spreekt men over hartfalen.
 
Doordat het hart niet optimaal pompt, krijgen de organen en weefsels een verminderde aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Het lichaam zal in eerste instantie proberen het probleem te reguleren door ervoor te zorgen meer vocht o.a. in de longen vast te houden. Dit verschijnsel wordt longoedeem genoemd. De symptomen hiervan lijken min of meer op astma, zoals moeite met ademhalen (vooral in liggende positie), en het sneller vermoeid raken.

Waar moet je aan denken bij symptomen hartfalen?

 
Eén van de gevolgen is, dat je bij de minste of geringste inspanning je je eerder moe voelt en sneller buiten adem raakt dan voorheen. Daarnaast kun je je moeilijker concentreren en heb je last van vergeetachtigheid. De oorzaak hiervan is, dat de bloed-/zuurstoftoevoer naar de hersenen ontoereikend is. Je lichaam houdt ook meer vocht vast, want de nieren functioneren niet meer naar behoren. Het vocht hoopt zich o.a. op in de buikstreek, longen, onderbenen en enkels. Het valt op, dat je overdag minder vaak naar het toilet moet om te plassen, terwijl je ‘s nachts er vaker uitmoet. Dit is slechts een greep van de symptomen hartfalen. Onderstaand volgt een meer uitgebreid overzicht:
 

  • moeheid, zelfs bij lichte inspanning
  • snel buiten adem raken
  • concentratiestoornissen en vergeetachtigheid
  • vocht vasthouden (opgezette enkels)
  • ‘s nachts vaker uit bed moeten om te plassen
  • slaapproblemen
  • koude handen en voeten
  • opgeblazen gevoel
  • slechte stoelgang
  • gewichtstoename bij verminderde eetlust
  • hartritmestoornissen
  • last van hoesten vooral bij plat liggen

 

Het hebben van één van bovenstaande symptomen wil niet automatisch zeggen, dat je aan hartfalen lijdt. Het is een combinatie van symptomen, waaruit zou kunnen blijken, dat er iets mis is met het mechanisme van het hart. Het is in ieder geval altijd raadzaam om bij je huisarts te rade te gaan.
 
Hartfalen is over het algemeen geen aandoening, die je van de ene op de andere dag krijgt. Het is een geleidelijk proces, het kan zelfs maanden of jaren duren voordat de eerste symptomen zich openbaren.
Toch is het van uitermate belang, dat hartfalen in een vroeg stadium wordt vastgesteld, zodat er tijdig kan worden ingegrepen om de schade aan het hart en de daarbij behorende gevolgen binnen de perken te houden.
 
Niet alle symptomen hartfalen lijken even onschuldig te zijn. Want het hebben van een hartritmestoornis kan eventueel leiden tot een hartstilstand. Een ander levensbedreigende situatie, die kan optreden is, als er vocht in de longen achterblijft. Onder deze omstandigheden is onmiddellijk medisch ingrijpen een must.

Seo Packages