Oorzaak Decompensatio Cordis

Omdat decompensatio cordis (hartfalen) eigenlijk een verzameling van aandoeningen van het hart is, zijn er ook meerdere oorzaken. In ongeveer 80% van de gevallen gaat er echter één of meerdere hartinfarcten vooraf aan decompensatio cordis.

Hartinfarct

Bij een hartinfarct sterft er een deel van de hartspier af door een gebrek aan zuurstof. Een direct gevolg hiervan is dat het hart pompkracht verliest. Als dit verlies dermate groot is dat het voor problemen zorgt, spreken we van decompensatiocordis.

Hoge bloeddruk

Een chronisch hoge bloeddruk kan de oorzaak zijn van verschillende problemen in het lichaam, waaronder ook decompensatio cordis. Bij een hoge bloeddruk moet het hart meer kracht zetten om het bloed het lichaam in te pompen. In eerste instantie zal de hartspier groter worden, net als dat je sterker wordt als je vaak zware dingen draagt. Later wordt de spier echter ook stijver, zeker op oudere leeftijd. Hierdoor verliest de spier juist kracht, wat de symptomen van de hoge bloeddruk zelfs versterkt.

Incidenteel een hoge bloeddruk zal dus niet meteen zorgen voor decompensatio cordis. Pas als gedurende langere tijd de bloeddruk hoog is, zonder dat hier iets aan gedaan wordt, is er de kans dat decompensatio cordis wordt ontwikkeld.

Hartritmestoornissen

Ook bij hartritmestoornissen is er een vergrote kans op decompensatio cordis. Zowel als het hart te traag of te snel klopt. Bij een te traag kloppend hart, kan er onvoldoende bloed worden weggepompt, wat de symptomen van decompensatio cordis kan veroorzaken. Een te snel kloppend hart werkt inefficiënt en kan sneller zorgen voor een beschadigd hart door de grote constante inspanning

Problemen met hartkleppen

Wanneer een hartklep niet goed functioneert, zal het hart harder moeten werken. Als de kleppen niet goed sluiter, vloeit er na iedere hartslag bloed terug het hart in. Het hart moet vervolgens harder werken om dit te compenseren. Hetzelfde geldt voor een hartklep die te stijf is. Het hart moet harder kloppen om de weerstand van de klep te overtreffen en dus het bloed weg te pompen.

Hartspierziekte (cardiomyopathie)

Cardiomyopathie, letterlijk “ziekte van de hartspier” kan zorgen voor decompensatio cordis. Meerdere ziektes zijn mogelijk, waaronder DCM en HCM. Zelden zijn deze ziektes erfelijk. Bij DCM kan de hartspier minder goed samentrekken, bij HCM is een deel van de uitstroom van het hart geblokkeerd, wat het wegpompen van bloed bemoeilijkt. Hartspierziektes kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals alcoholmisbruik, vitamine B1-deficiëntie en diverse virussen en bacteriën. Overigens zijn dit geen virussen of bacteriën die u zomaar zult tegenkomen.

Seo Packages