Decompensatio Cordis Links

Bij decompensatio cordis links is de linker harthelft aangedaan. Hierdoor kan er minder bloed per hartslag het lichaam in worden gepompt, wat tot verschillende problemen kan leiden. Bij ernstige decompensatio cordis kunnen er ook ernstige longproblemen optreden.

Stuwing longen

Omdat de linker harthelft meer bloed ontvangt dan het kan wegpompen, gaat er bloed ophopen in het gebied voor de linker harthelft, dit zijn de longen. De druk in de haartvaatjes van de longen neemt sterk toe, wat er toe kan leiden dat er bloed uittreedt in de longblaasjes. Als dit veel en lang gebeurt, kan dit ernstige longproblemen veroorzaken. Zo kan er asthma cardiale ontstaan: ernstige ophoping van bloed in de longen, wat leidt tot kortademigheid. In de meest ernstige gevallen kan dit tot longoedeem leiden: longen die gevuld zijn met vocht.

Stuwing in de longen is vaak het ernstigst gedurende de nacht, wanneer de patiƫnt ligt. Het bloed blijft dan door de houding langer in de longen achter. Bij een gezond hart blijft dit ruim binnen de perken, bij hartfalen kan dit wel problemen veroorzaken.

Vulling aorta

Bij een verminderde pompkracht van de linker harthelft, wordt er minder bloed het lichaam in gepompt. Het lichaam kan dit meten in de aorta. Het lichaam “denkt” vervolgens dat er onvoldoende vocht in de bloedvaten zit en zorgt ervoor dat de nieren meer vocht vasthouden. In werkelijkheid zit een hoop vocht in de longen en aderen. Vocht wat hier door de nieren nog bijkomt verergert de situatie. Daarom worden er bij hartfalen vaak medicijnen voorgeschreven die voorkomen dat de nieren extra vocht vasthoudt.

Lees meer over de behandeling van decompensatio cordis op de pagina behandeling.

Seo Packages